Lyhyesti luistimen huollosta

Moni meistä on varmasti kauhistellut taitoluistimien hintoja niitä ostettaessa. Moni meistä on myös panostanut luistimiin useamman satalapposen verran rahaa. Valitettavan usein luistimiin panostaminen unohtuu sen jälkeen kun ne on kannettu kaupasta kotiin. Tässä muutamia huoltovinkkejä sekä uusille että kokeneemmillekin luistelijoille:

 • Luistimet kannatta teipata heti uutena. Teippaus on kätevä tapa suojata luistimet likaantumiselta ja pintanaarmuilta. Pinttynyttä likaa on vaikea saada pois valkoisista luistimista.
 • Käytä luistimissa aina puhtaita sukkia.
 • Kuluneet nauhat löystyvät uusia helpommin. Mikäli nauhat eivät meinaa pysyä kireällä, uusi ne.
 • Opettele heti alusta tapa jossa teräsuoja poistetaan terästä vasta juuri ennen jäälle astumista. Eli terällä ei ole suositeltavaa astua edes vaihtoaition kumimatoille.
 • Vastaavasti kun tulet jäältä, pyyhkäiset kädellä enimmät lumet teristä ja puet kovat suojat ennen vaihtokoppiin astumista.
 • Kun olet riisunut luistimet, kuivaa ne heti pyyhkeellä ja laita terien päälle pehmosuojat, jotka imevät kondenssiveden. Vaikka kuivaat terät miten hyvin, kylmät terät kondensoivat vettä joka ruostuttaa teriä. Luistimia ei tulisi koskaan säilyttää kovat suojat päällä, ei edes kuivina ja lämpöisinä.
 • Avaa nauhoja riittävästi, jotta luistimet pääsevät tuulettumaan. Suositeltavaa olisi ottaa jopa pohjalliset pois luistelun jälkeen. Älä hautaa luistimiasi kosteiden harjoitusvaatteiden alle, tai kassiin missä ilma ei pääse vaihtumaan. Kostea ja likainen luistin on oiva kasvupaikka bakteereille. Kosteus myös pehmittää nahkaa. Niissä luistimissa joissa myös pohja on nahkaa, on hyvin todennäköistä että terien kiinnipysymisen kanssa on ongelmia, mikäli ne ovat koko ajan kosteina.
 • Opettele oikeaoppinen nauhojen sitominen. Kengät voi pilata pelkästään jo väärällä sitomistyylillä Tutustu mm. seuraaviin linkkeihin:

  https://youtu.be/xMd3EpUSFcY

  https://youtu.be/oX2BdAJH_Q8

  https://youtu.be/gXkdemuRLEs

 • Luistimien terävyystuntumaa pystytään muuttamaan muuttamalla terään hiottavan uran syvyyttä (sädettä). Mitä syvempi ura, sen terävämmältä luistin tuntuu. Usein luistelijat eivät osaa sanoa mikä teroitussäde luistimiin haluttaisiin. Siksi teroittaja joutuu tekemään ensimmäisen teroituksen yhteydessä uran (säteen) parhaan arvauksensa mukaan. Mikäli luistelija kokee että luistin on liian terävä tai liian tylsän tuntuinen heti teroituksen jälkeen, ilmoita siitä teroittajalle. Sopiva säde on aina luistelijakohtainen ja se saattaa muuttua luistelijan kasvaessa / kehittyessä!
 • Älä päästä luistimiasi liian tylsiksi! Syvällä uralla pystyy kyllä luistelemaan pidempään kuin matalalla, mutta ongelmaksi muodostuu usein se että teroituksen jälkeen luistimet tuntuvat liiankin teräviltä. Luistelija menettää turhaan arvokasta harjoitusaikaa siihen että luistimet lipsuvat, tai siihen että teräviin luistimiin täytyy opetella aina uudestaan ja uudestaan. Luistimien tulisi tuntua hyvältä heti teroituksen jälkeen.
 • Pese uudet pehmosuojat aina ennen käyttöä. Uusi kangas ei ime kosteutta kovin hyvin.
 • Pese kovat suojat säännöllisesti, mielellään jokaisen teroituksen yhteydessä. Katso video: https://youtu.be/6lSZeOg_3Tc
 • Todennäköisesti ensimmäinen neuvo jonka aloitteleva taitoluistelija saa, koskee teroitusta. Neuvo on yleensä, älä teroituta taitoluistimiasi suutareilla tai urheiluliikkeissä sillä teräsi vain pilataan siellä. Valitettavasti huono teroitus on yleisempää kuin kuvitellaan, eikä siitä voi syyttää vain tiettyjä ammattikuntia. Useimmiten teroitusongelmat johtuvat kiireestä, huonosta teroituskoneista ja tiedon puutteesta, ei niinkään siitä minkä alan yrityksestä on kyse. Teroittajan kanssa kannattaa keskustella muustakin kuin että koska luistimet voi tuoda ja koska ne voi hakea.
 • Tarkkaile säännöllisesti luistimiasi ja niiden kuntoa.

 

Yleisimmät ongelmat taitoluistimien teroituksessa:

 • Se että uraa ei ole hiottu keskelle terää on ehdottomasti yleisin teroitusvirhe mitä taitoluistimmissa näkee. Virhe syntyy puhtaasti huolimattomuudesta, puutteellisista mittavälineistä ja / tai huonosta hiomakoneesta. Virhe voi olla kauttaaltaa yhtä suuri, se voi olla myös suurempi terän etuosassa tai takaosassa. Myös ns. ristiinteroitus on mahdollista. Silloin ura on keskellä terää sen keskiosassa, mutta etuosa ja takaosa ovat eri suuntiin vinossa. Terät kannattaa aina tarkistaa teroituksen jälkeen. esimerkiksi muutamalla viivoittimella. Jos viivoittimet eivät ole 90 asteen kulmassa terän kylkiin nähden tai ne eivät ole yhdensuuntaisia, teroitus on huono. Mikäli ura ei ole keskellä terää, sisä- ja ulkosyrjät eivät ole identtiset. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että terän ulko- ja sisäsyrjät eivät ole yhtä terävät, vaikka terät olisi juuri teroitettu.

Alla esimerkkikuva huonosta teroituksesta. Opastava video aiheeseen liittyen https://youtu.be/JjVpbt8ePmc

 • Kuoppa terän etuosassa. Paljon puhuttu aihe luistelijoiden piireissä, mutta harva tietää mistä oikeasti on kyse tai mihin se vaikuttaa. Yleisin ongelman aiheuttaja on suurella hiomalaikalla varustettu teroituskone. Laita luistinterä pöydälle ja paina kärkipiikki pöytään kiinni. Tarkkaile terän ja pöydän väliin väliin jäävää valorakoa. Valoraon pitäisi olla jouhevan kaarimainen aina kärkipiikkeihin saakka. Terän etuosan profiilin pitäisi olla selkeästi kupera, ei kovera tai suora. Mikäli kuoppa-alue on hiottu riittävän kauas kärkipiikeistä, piruetit alkavat vaeltaa. Jokainen on varmasti joskus huomannut että pallo jossa on kolhu, ei pyörii paikallaan vaan lähtee "vaeltamaan"
 • Pyöristetty terän kantaosa. Kantosa lähtee helposti pyöristymään, mikäli teroitus tehdään automaattikoneilla, jotka on suunniteltu jääkiekkoluistimille. Teroittajalla voi olla myös virheellinen näkemys siitä, että kantaosa on hyvä pyöristää ettei se tökkää takaperiin luistellessa. Takaosaa ei saa pyöristää sillä sen tarkoitus on toimia eräänlaisena jarruna, mikäli luistelija on menossa syystä tai toisesta liian takapainoitteiseksi. Jos pyöristät keinutuolin anturoiden päitä liiaksi, voit olla varma että olet selälläsi jos keinut liian pitkälle. 

 

Mikäli terät näyttävät tältä, älä osta niitä!

Ulkojäät ovat terien surma ja siksi ulkojäille olisi erittäin suositeltavaa olla ihan omat luistimet. Oheisessa kuvassa voidaan nähdä miltä ukojäillä käytetty terä yleensä näyttää ennen ja jälkeen teroituksen. Jäähallijäällä oikeanpuoleinen terä on kuin saippuanpalalla luistelisi, joten sellaisilla ei kyllä opi edes luistelun alkeita.