Luistelukoululaisen varusteet

Luistimet - luistelukoululaisen varuste numero 1!

 • Sopivan kokoiset 
 • Tukeva varsi
 • Teroitetut terät
Luistimet ovat luistelijan, myös luistelukoululaisen varuste numero yksi. Tärkeintä on, että luistin on tukeva ja sopivan kokoinen. Jäähallissa luistellessa riittää, että ohut sukka mahtuu luistimeen. Älä siis osta ylimääräistä kasvuvaraa. Ennen luistelukoulun alkua on hyvä harjoitella jo kotona luistimien sitomista sekä luistimet jalassa kävelyä. Mikäli luistimet jalassa kävely jään ulkopuolella aiheuttaa ongelmia, ei luistinkenkä ole tarpeeksi tukeva. 
 
Luistelukoulussa alkuun pääset hyvin kaunoluistimilla, ensiluistimilla tai hokkareilla. Taitojen karttuessa ja harrastuksen jatkuessa pidemmällä olisi hyvä hankkia oikeat taitoluistimet tai jääkiekkoluistimet, jotka helpottavat oppimista. Hyvät luistimet voi hyvin ostaa myös käytettyinä, ja niitä kannattaa kysyä vanhemmilta luistelijoilta. Voit kysyä lisävinkkejä luistimien ostoon luistelukouluvastaavalta.
 
OHJEET LUISTIMIEN SITOMISEEN:
- Luistinten nyörittäminen tulee aina aloittaa tiukasti heti jalkapöydän kohdalta. Muista jättää varpaille hieman liikkumatilaa.
- Sido nauhat kireästi nilkan kohdalta – näin varmistat riittävän tuen nilkalle.
- Mikäli luistimissasi on hakaset: Ennen varren hakasia sido vielä solmu, etteivät luistimet pääse löystymään. Kierrä nauhat hakasiin yläkautta, sido nauhat löysemmin hakasten kohdalta.
- Älä sido ylimääräisiä nauhoja luistinkengän ympäri. Mikäli luistimen nauhat roikkuvat liian pitkinä sitomisen jälkeen, katkaise ylimääräinen osa nauhoista. Liian pitkät ja roikkuvat nauhat ovat vaaralliset.
 
Luistimia on tärkeää huoltaa kauden aikana. Käytä aina jään ulkopuolelle kovia teräsuojia. Näin suojelet teriä hiekalta ja kiviltä, sekä vältyt ylimääräisiltä teroituskerroilta. Terät tulee kuivata aina jäätunnin jälkeen pyyhkeellä ja suojata terät pehmeillä froteesuojilla. Älä koskaan laita kuivauksen jälkeen terän päälle kovia teräsuojia, sillä terät ruostuvat. Kotona luistimet on hyvä säilyttää ilmavasti. Luistimia on myös tärkeää teroittaa muutaman kerran kauden aikana. 
 

Vaatteet

 • Joustavat vaatteet, suosi kerrospukeutumista
  • Jäälle voit tulla niin taitoluistelumekolla/-hameella tai jääkiekkohousuilla
  • Vaatteissa ei saa olla mitään helposti irtoavaa
 • Ulkovaatteet/-haalarit eivät sovellu jäälle
 • Sormikkaat sormiin
 • Kypärä ja pipo/panta suojaamaan päätä
Luistelukoulussa liikumme jäätunnin aikana paljon, joten luistelijan tulee pystyä liikkumaan helposti. Älä tule jäälle siis toppavaatteissa, jotka vaikeuttavat liikkumista. Tämän lisäksi luistelutunnin aikana tulee jäällä ollessa helposti lämmin. Älä siis pue liikaa vaatetta päälle vaan suosi kerrospukeutumista. Esimerkiksi verryttelypuku ja lämmintä sen alle, esim. sukkahousut/lämpökerrasto, on sopiva yhdistelmä luistelukoulutunnille. Älä tule jäälle ulkovaatteissa, jotka tuovat hiekkaa jäälle. Jäällä hiekka aiheuttaa tapaturmavaaran, jonka seurauksena voi olla kaatuminen. Lisäksi hiekka ja kivet tylsyttävät helposti terät.
 
Muista myös sormikkaat sormiin ja kypärä päähän. Kypärän alle voit laittaa pipon/pannan päätä lämmittämään. 
 
Harjoituspuvuissa ei saa olla helposti irtoavia osia esim. paljetteja, jotka ovat vaarallisia pudotessaan jäälle. Halutessaan myös luistelukoululaiset voivat tilata seuran omia seura-asuja. Lähestyvistä tilauksista ilmoitamme seuramme nettisivulla sekä sähköpostitse.
 

Muuta

 • Pitkät hiukset on hyvä sitoa kiinni jäätunnin ajaksi, etteivät ne häiritse luistellessa
 • Älä tule jäälle purkka tai karkki suussa - tämä aiheuttaa tukehtumisvaaran
 • Luistelukoulutunneilla opetuksen apuna piirrämme jäähän hahmottamista auttavia apuviivoja - tusseista saattaa jäädä jälkiä varusteisiin, mikäli luistelija kaatuu piirrosten päälle